Еманюел и Брижит Маркрон
Еманюел и Брижит Маркрон / БГНЕС
Писателят Филип Бесон, приятел на семейство Макрон, ще е генерален консул на Франция в Лос Анджелис
Френският писател Филип Бесон, който е приятел на френския президент Еманюел Макрон и на съпругата му Брижит, ще бъде генерален консул на Франция в Лос Анджелис. Това съобщи днес говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво, предаде Франс прес.
Роденият през 1967 г. писател и сценарист Бесон е автор на близо 20 романа. Последната му книга, озаглавена "Персонаж от роман", разказва за това как Макрон спечели президентските избори. Бесон следеше отблизо предизборната кампания на Макрон.
По повод назначението говорителят на опозиционната партия Републиканците Лидия Гиру каза: "Хвалбите не са безплатни и са добре възнаградени". Говорителката каза още, че Бесон е помогнал на Макрон за създаването на "миража на чудото Макрон".
 
Макрон, който е на посещение във Финландия, отхвърли обвиненията, че назначава на висши постове негови приближени заради услугите, които те са му направили.
 
"Искам и ще продължа да отварям всички отговорни постове в сектора на гражданската администрация, по-специално тези в ешелоните, за хора с таланти и заслуги, които идват от други хоризонти, защото това е нещо добро", каза Макрон.
Президентът призова критиците си да се осъзнаят. Той припомни, че е назначил за премиер Едуар Филип, който е от партията Републиканците, подобно и на министрите Брюно Льо Мер и Жералд Дарманен. Това показвало, че той не назначавал хора, които са били замесени в предизборната му кампания, както твърди сега опозицията.
 
Същевременно говорителят на френското правителство Гриво припомни, че назначаването на писатели за дипломати е френска традиция.
 
Писателят, журналист и издател Даниел Рондо е бил посланик в Малта и постоянен представител на Франция в ЮНЕСКО.
 
Писателят Жан-Кристоф Рюфен, който е и лекар и хуманитарист, е бил посланик в Сенегал и в Гамбия. А като представител на "Лекари без граници" е ръководил много мисии в Латинска Америка и в Африка. Бил е и на хуманитарна мисия в Босна и Херцеговина.
 
Писателят Оливие Поавр д'Аврор е бил посланик на Франция в Тунис.
БТА