Българският президент Румен Радев се срещна с френския държавен глава Еманюел Макрон
Българският президент Румен Радев се срещна с френския държавен глава Еманюел Макрон / БГНЕС
Българският президент Румен Радев пристигна на официална визита във Франция. Работното му посещение е продължение на диалога между него и френския му колега Еманюел Макрон след срещата им в двореца Евксиноград през август тази година. Макрон посрещна Румен Радев на входа на Елисейския дворец.


Откриват филиал на прословутото френско училище за администрация в България, стана ясно от думите на президентите Радев и Макрон веднага след официалната им среща, която се състоя в Елисейския дворец в Париж.

Образованието и създаването на единни и силни европейски научни центрове бяха едни от важните акценти в срещата между двамата държавни глави.

Президентът Радев благодари за подкрепата, получена в образованието чрез избора на България за основаване на клон на националното училище за администрация за района на Югоизточна Европа.


Радев заяви, че България има амбицията не само да бъде домакин и координатор на Председателството на Съвета на ЕС през следващата година, но и да постави на масата най-критичните проблеми пред Съюза – проблеми, които изискват ясна визия и смел подход.

Президентът допълни, че България напълно споделя приоритетите и на Франция за сигурността и отбраната, за това, че те са изключително важни за бъдещето на обединена Европа. „Също така споделям Вашите виждания, че тази отбрана изисква силна европейска отбранителна индустрия”, каза Радев и припомни, че България има голям потенциал в областта на производството, както и в областта на научните изследвания.

Българският президент Румен Радев се срещна с френския държавен глава Еманюел Макрон
БГНЕС

Макрон: България е изпълнила критериите за членство в Шенген

Радев застъпи темата за икономическото сътрудничество, която е особено важна на фона на последните данни за положителни резултати на френската икономика.
 
Българският държавен глава подчерта в думите си след срещата в присъствието на президента Макрон, че очаква увеличаване на френските инвестиции у нас.

Българският президент Румен Радев се срещна с френския държавен глава Еманюел Макрон
БГНЕС

Това бе първата среща за българския държавен глава в рамките на 3-дневното му посещение в Париж, което включва още разговор с директора на Европейската космическа станция Йохан Вьорнер и среща с новия генерален директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

В програмата е включено и посещение на военна база Сен Дизие, където ще бъде извършен полет на изтребител, управляван лично от Румен Радев. Президентът ще се срещне и с представители на българската общност в Париж.