/ Guliver/Getty Images
Президентът на Ливан Мишел Аун очаква връщането на премиера Саад Харири в Бейрут, за да приеме официално от него молбата му за оставка, съобщи пресслужбата на държавния глава, цитиран от агенциите "Ал Ватания" и ТАСС.
 
"Президентът иска да узнае обстоятелствата, поради които шефът на правителството е взел това решение", се казва в съобщението.
 
Самият Харири обяви по-рано днес в телевизионно обръщение от саудитската столица Рияд, предавано по тв каналите "Ал Мустакбал" и "Ал Арабия", че напуска поста си. Той съобщи, че над живота му е надвиснала опасност. "В Ливан цари атмосфера, която напомня за обстановката, предшествала убийството на моя баща", отбеляза той.
 
Ливанският премиер Саад Харири обяви оставката си

Харири-младши обяви за основна причина за своята оставка "намесата на Иран и неговите протежета в лицето на шиитската партия "Хизбула" във вътрешните работи на страната".
 
"Те (иранците) натрапват на Ливан и на останалите арабски страни свършени факти. Аз отхвърлям използването от "Хизбула" на оръжие срещу сирийския народ. За мене е неприемливо от Ливан да произтича заплаха за регионалната сигурност", каза напускащият премиер.
 
Зам.-външният министър на Иран Хосейн Шейхолислам заяви по този повод в Техеран, че премиерът Саад Харири е взел решението си за оставка под натиск от САЩ и Саудитска Арабия.
 
"Към тази крачка, която има за цел да изостри обстановката в Ливан и в Близкия Изток, Харири е бил подтикнат от администрацията на американския президент Доналд Тръмп и от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман", отбеляза иранският дипломат.
 

Guliver/Getty Images


Според него оставката на ливанския премиер е ответен ход на Вашингтон и Рияд след поражението, което претърпяха в Сирия терористите от групировката "Ислямска държава". Шейхолислам каза още, че "това е саудитско решение, насочено към конфронтация с "Хизбула".
 
Бойците на тази ливанска шиитска групировка, която участва и в коалиционното правителство на Ливан с двама министри,се сражават на страната на сирийската армия.
БТА