Започна участието на министър-председателя Кирил Петков в съвместната сесия на евролидерите с президента на САЩ Джо Байдън, която се провежда в рамките на редовното заседание на Европейския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Във фокуса на сесията е темата за подкрепата за Украйна и засилването на трансатлантическото сътрудничество в отговор на агресията на Русия, допълват в съобщение до медиите от Министерския съвет (МС).

Позицията на България е, че войната, водена от Русия срещу Украйна, е огромен конфликт със значителни глобални последици. Премиерът Кирил Петков е на мнение, "че държавите членки на ЕС и НАТО трябва да продължат да бъдат единни и решителни в своя общ отговор към непровокираната руска агресия."

Международната подкрепа за устойчивостта на Украйна трябва да продължи. Приоритет за България е предоставянето на необходимата хуманитарна помощ и безпрепятствен достъп на бягащите от войната до безопасни дестинации.

Страната ни вече е дала подслон на над 50 000 украинци.

"България е една от страните, която най-бързо структурира оперативна координационна група и секторни звена за справяне със ситуацията", посачват още от МС.