„Предизвестена смърт в Колумбия
„Предизвестена смърт в Колумбия / Reuters

Колумбийски криминални банди публикуваха във Facebook списък, съдържащ имената на 69 души от няколко общини в южната част на страната. Във въпросната група се дава срок от 3 дни на тези хора да напуснат домовете си. Съобщава се, че в противен случай ще бъдат убити. Вече има 3 жертви от зловещия списък, който беше изтрит от социалната мрежа.

Целта на тези криминални групировки е да всеят страх и да установят контрол върху южната част на латиноамериканската държава, която е ключова за наркотрафика в целия регион. Колумбийските власти вече обявиха, че ще засилят полицейското присъствие във всички южни общини на страната.

Създалата се кризисна ситуация е голям удар за новия президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос, който обяви, че ще продължи антитерористичната политика на своя предшественик Алваро Урибе.

„Ще продължим да работим усилено, за да унищожим веднъж завинаги наркотрафика и насилието в страната. Това е голямата цел на моето правителство", категоричен е Сантос.

Въпреки усилията на президента Сантос, наркотероризмът продължава да заплашва сигурността на колумбийските граждани. Годишната печалба на колумбийските наркогрупировки възлиза на 15 милиарда евро.