Масови празненства на открито, шумни купони, фойерверки и пищни трапези.Тези неизменни картини в новогодишната нощ за втора поредна година ще бъдат белязани от пандемията и ограниченията, които тя налага. Ето как ще посрещнат новата 2022 година хората на Балканите:

В Румъния ще могат да отпразнуват Нова година без почти никакви ограничения. Нощната карантина, която ограничаваше движението на неваксинираните между 22.00 и 5.00 часа, беше отменена в началото на декември, а магазините и ресторантите получиха разрешение да работят до 22.00 часа вместо до 21.00, както беше преди.

На Нова година заведенията ще могат да работят през цялата нощ, а ресторантите ще могат да запълнят до 50 процента от капацитета си. Изисква се гостите да представят сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Площадите ще могат отново да се напълнят с празнуващи в новогодишната нощ. Няма ограничения за броя на хората, които могат да се събират на открито. Единственото изискване е те да носят предпазни маски.

Празникът обаче изглежда няма да има традиционната пищност тази година. Кметството на Букурещ обяви, че за втора поредна година няма да организира спектакъл със заря на Площада на конституцията тази година, макар че законът не го забранява. Причината е, че разхлабването на мерките е обявено твърде късно. Фойерверки обаче ще има в редица други градове като Клуж, Тимишоара, Брашов, Сибиу и т.н.

Черна гора наложи нови мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, като ограничи работното време на заведенията до 22 ч. Новите мерки ще бъдат в сила от 30 декември до 12 януари. За работата на заведенията ще бъде направено изключение през Новогодишната нощ, когато ще могат да останат отворени до 1 ч. през нощта. Още преди днешното решение публичните тържества за Нова година бяха забранени, а носенето на маска на закрито стана задължително, след като в страната се увеличиха случаите на варианта Омикрон.

Словения също забрани масовите празненства на открито за Нова година, но разреши на ресторантите и баровете да работят до ранните часове на 1 януари. Клиентите обаче ще трябва да разполагат с COVID пропуск и отрицателен тест. Словенското правителство одобри рамката на противоепидемичните мерки за коледните и новогодишните празници, като ограниченията са значително по-малко в сравнение с миналата година. Тази година в църквите ще има среднощна литургия, на която могат да присъстват само хора, които са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест. На 31 декември и 1 януари са разрешени събиранията на едно място на не повече от три домакинства при условие, че лицата над 6-годишна възраст са се тествали преди това, посочи правителството. Валидността на тестовете бе намалена - до 24 часа за бърз антигенен тест и до 48 часа за PCR тест.

Властите в Хърватия И Република Северна Македония заявиха, че не планират затягане на ограничителните мерки по време на празниците, въпреки че и в двете страни вече има потвърдени случаи на по-силно заразния вариант Омикрон.

В Република Северна Македония здравните власти заявиха, че не планират допълнителни ограничения, тъй като броят на активните случаи остава относително малък. Новият кмет на Скопие Данела Арсовска отмени планираните тържества в столицата и заяви, че би желала по-скромна новогодишна церемония тази година.
За разлика от други страни, в които беше въведен нов локдаун преди празниците, в Хърватия се разчита, че спазването на досегашните мерки - дистанция, маски и пр., ще бъде достатъчно, за да бъде задържана ситуацията под контрол. Не са отменени и тържествата на открито по повод Нова година на централния площад в Загреб, но за присъствие там ще са необходими ковид сертификати.

В столицата на Сърбия Белград новогодишните тържества на открито също няма да бъдат отменени въпреки опасенията от разпространението на варианта Омикрон. Празничният дух вече е завладял града, където се организират ежедневно различни програми, включително събития за деца, посочва сайтът Болкън Инсайт. Концерти с народна музика бяха насрочени за 29, 30 и 31 декември в центъра на града пред сградата на парламента, където ще има и празнична заря. Епидемиолозите обаче не подкрепят тези инициативи. "Определено няма епидемиолог в Кризисния щаб, който би подкрепил подобни събития", коментира за държавната телевизия РТС здравният експерт Предгар Кон, член на Кризисния щаб.

В Гърция ежегодното традиционно пиротехническо шоу на Акропола тази година няма да се състои. Министърът на здравеопазването Танос Плеврис съобщи, че са отменени всички масови събирания за празниците, било то обществени или частни. Връща се задължителното носене на маски както на открито, така и на закрито. Страната разпореди дори да се ползват по две маски или маски с висока степен на защита в обществения транспорт и супермаркетите.

Освен това гръцкото правителство реши да въведе по-рано от предвиденото по-строгите рестрикции за работа на заведенията, които влязоха в сила не както се планираше от 3 януари, а още от 30 декември. Според приетите ограничения ресторантите, клубовете и останалите заведения ще могат да работят само до полунощ и то само със седнали клиенти на маси за до шест души. Забранява се и музиката в заведенията. Единственото изключение е за Новогодишната нощ, когато заведенията ще могат да останат отворени до 2 ч. през нощта при същите мерки за безопасност.

В Турция не се предвиждат допълнителни забрани или ограничения за новогодишните празници заради COVID-19. Това важи и за Истанбул, традиционния център на празненствата за Нова година, съобщи ръководителят на окръжната здравна дирекция проф. Кемал Мемишоглу. Това означава, че при новогодишните събирания ще важат досегашните правила и мерки за предпазване от коронавирусна инфекция. Експерти обаче са обезпокоени във връзка с появата на новия вариант Омикрон и в Турция, който досега е установен в шест окръга на страната, и алармират, че местата на закрито и с голямо струпване на хора са идеална среда за разпространение на вируса. Турция разчита да привлече за празника и много посетители от чужбина, възползвайки се от забраните на празненствата в други страни, сред които и регионалния й съперник в туризма Гърция.

Република Кипър затегна здравните мерки преди Нова година, като от днес за вход в нощни и музикални клубове и дискотеки, както и за присъствие на банкети, сватби и кръщенета, се изисква, освен сертификат за ваксинация, и бърз тест, направен до 24 часа по-рано. От последното изискване са освободени ваксинираните с бустерна трета доза от ваксините. В сила е ограничение до 300 на максималния брой на присъстващите в ресторанти, нощни и музикални клубове и дискотеки. Всички клиенти трябва да са седнали, а танците са забранени. Използването на защитна маска е задължително навсякъде.

В северната част на Кипър, управлявана от властите на самообявилата се Севернокипърска турска република /СКТР/, призната само от Турция, неваксинираните и тези, които са само с една поставена доза, нямат право да посещават обществени пространства на закрито. Изключение правят само супермаркетите, държавните служби и банките, но при изискване за негативен PCR-тест, направен през последните 72 часа. В СКТР е забранено и събирането на над 10 души при гостуване в домовете. В новогодишните празненства ще могат да участват единствено ваксинирани с две дози при спазване на изискването за социална дистанция от два квадратни метра на открито и три квадратни метра на закрито.
БТА