Алексей Навални
Алексей Навални / БГНЕС
Състоянието на критика на Кремъл Алексей Навални след транспортирането му днес в Германия за лечение е силно обезпокоително, каза правозащитникът Яка Бизил - основател на фондация "Кино за мир", организирала прехвърлянето на Навални от Русия, предаде Ройтерс.

"Здравословното му състояние е много обезпокоително", каза роденият в Словения активист и филмов продуцент пред журналистите пред берлинската болница "Шарите", където бе приет руският опозиционер.

Получихме съвсем ясно съобщение от лекарите, че ако не е било спешното кацане на самолета в град Омск, Навални щеше да е мъртъв, отбеляза той и допълни, че повече информация за състоянието на Навални могат да дадат лекарите и семейството на Навални.

Алексей Навални вече е в болницата в Берлин (СНИМКИ)

Според таблоида "Билд" Бизил по-рано казал, че състоянието на Навални по време на полета и след кацането на самолета в Берлин е било стабилно.

За момента болница "Шарите" не е давала информация за пациента. В изявление по-рано тя посочи, че ще започне да съобщава как се развиват нещата, щом приключат изследванията и след като се консултира със семейството му, уточнявайки, че това може да отнеме известно време.

Превозването на Навални в Берлин е организирано от частни лица. Германското правителство беше информирано, но не участва в изпращането на самолета, каза пред журналистите Бизил, цитиран от ТАСС.

Според правозащитника изказването на германския канцлер Ангела Меркел, която при посещение във Франция през седмицата изрази готовност страната й да окаже помощ на Навални е било от голямо значение.

Бизил подчерта, че германските власти са се погрижили за аспектите, свързани с гарантиране на сигурността. "Германия удържа на думата си и направи всичко, за да стане /транспортирането на Навални/ възможно. Официално участие на германското правителство обаче не е имало", допълни той.
БТА