/ БГНЕС
Берлинската болница Шарите започна лечението на руския опозиционер Алексей Навални, който е в кома, със задълбочени диагностични тестове, предаде ДПА. След приключване на изследванията и консултации със семейството на Навални, лекарите ще обсъдят състоянието му и какви да бъдат бъдещите стъпки за лечение. Изследванията ще отнемат известно време. Навални е в кома от четвъртък. Той бе докаран в Берлин тази сутрин от сибирския град Омск.

Германското федерално правителство изрази надежда, че лечението на навални в болницата Шарите ще доведе до подобряване на неговото състояние и той ще се възстанови напълно.

Навални Берлин Болница
БГНЕС


Частният самолет излетя тази сутрин от сибирския град Омск след продължителни и интензивни разговори за изпращане на Навални за лечение зад граница. Машината се приземи на летище Тегел в 08:47 ч. местно време.

"Състоянието на Навални по време на полета и при кацането беше стабилно", каза Бизил. 

Здравословното състояние на Алексей Навални, който е в кома и на изкуствено дишане, е стабилно. Това заяви ръководителят на германската неправителствена организация "Кино за мир" Яка Бизил малко, след като самолетът, нает от организацията и транспортиращ Навални, кацна в Берлин, предадоха световните агенции.

Навални Берлин Болница
БГНЕС

Първоначално руски медици възразиха срещу неговото транспортиране зад граница заради нестабилното му състояние. Но вчера вечерта лекарите определиха състоянието му вече като стабилно и позволяващо пътуването. Първоначално Ярмиш обвини лекарите в болницата в Омск, където бе приет за лечение Навални, че го задържат, за да прикрият факта, че е бил отровен. Болницата в Омск отхвърли тези твърдения, припомня ДПА.

За транспортирането на Навални в Омск от Нюрнберг, в Германия, пристигна самолет с медици. Организаторите на полета са представители на правозащитната организация, наречена "Кино за мир", посочва ТАСС. Организацията работи в областта на защитата на човешките права, допълва Франс прес.

Навални Берлин Болница
БГНЕС

Навални самолет
БГНЕС

Навални, дългогодишен активист срещу корупцията в Русия, припадна по време на полет от Томск за Москва, след като преди излитането пил чай. Негови приближени смятат, че в чая е имало отрова, припомня Ройтерс.

Сега Навални е приет за лечение в болницата Шарите в Берлин, посочва ДПА. В същата болница през 2018 г. беше лекуван друг руски опозиционер - Пьотр Верзилов, транспортиран дотам от същата неправителствена организация, заела се с транспортирането на Навални. След като се възстанови, Верзилов също каза, че е бил отровен, припомня Франс прес.

Навални Берлин Болница
БГНЕС

БТА