Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс
Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс / БГНЕС
Правителството на американския президент Доналд Тръмп обяви, че слага край на програмата, създадена от неговия предшественик Барак Обама, за защита от експулсиране на стотици хиляди младежи без документи и им позволява да учат и работят в САЩ, предаде Франс прес.

От днес няма да се разглеждат нови искания, съобщи министърът на правосъдието Джеф Сешънс. "Не можем да приемем всички, които искат да дойдат тук", подчерта той.

Тръмп готви нов удар срещу нелегалните имигранти

Статусът на осемстотинте хиляди младежи, известни като "Дриймърс" (мечтатели), които са пристигнали незаконно в САЩ като деца, няма да се промени до 5 март 2018 година. В този срок от шест месеца Конгресът може да приеме закон по въпроса.

САЩ с драконовски план срещу нелегалните мигранти

Постигането на компромис в Конгреса по този проблем, който разделя политиците във Вашингтон от години, далеч не е сигурно, отбелязва АФП.

Повечето американци не смятат законните имигранти за заплаха

Тръмп не се е изказвал лично по това решение, което се очаква да предизвика политическа буря във Вашингтон. Сешънс обаче подчерта, че "неприлагането на имиграционните закони не е доказателство за състрадание". "Прилагането на закона позволява да се спасяват животи и да се защитават обществото и данъкоплатците", предупреди министърът.

Програмата беше въведена през 2012 г. с указ на президента Барак Обама. Тя целеше да позволи на децата, пристигнали нелегално в САЩ, да узаконят престоя си.
БТА