САЩ
САЩ / Thinkstock/Getty Images
Американското министерство на вътрешната сигурност издаде нови строги разпоредби за започване на повсеместна акция срещу нелегалните имигранти, насочени срещу почти всичките 11 млн. чужденци без право на пребиваване.

След указа на Тръмп: Спират хора от седем страни да влизат в САЩ

Министерството обнародва два документа, които излагат плана на американската администрация за реализиране на указите на президента Доналд Тръмп за по-строга имигрантска политика.
Предвижда се опростена схема по депортиране от САЩ на нелегални имигранти, но остава в сила директивата на предишната администрация, според която не подлежат на изгонване млади хора, пристигнали в САЩ с децата си и получили образование в страната. Понастоящем в САЩ има около 750 000 души от тази категория.

САЩ подготвят нови антиимигрантски мерки

В съответствие с новите мерки, ако лице не може да удостовери, че е живяло в САЩ през последните 2 години, подлежи на ускорена процедура по депортиране. Министърът на вътрешната сигурност Джон Кели нарежда на граничните патрули и имиграционните служители да депортират колкото е възможно по-бързо всички нелегални имигранти, които открият, като изключенията са главно по отношение на деца.

Съдът в САЩ няма да поднови президентския указ за имиграцията

Най-напред ще бъдат депортирани осъдени имигранти, както и лица без документи за пребиваване, срещу които са повдигнати или може да бъдат предявени обвинения. Кели нареди незабавно започване на подготовката и изграждането на стена по протежение на южната граница на САЩ с Мексико.

Тръмп: Цената на стената с Мексико ще е по-ниска

Новите мерки са реализация на обещанието на президента Доналд Тръмп да започне да депортира милиони имигранти, главно от Мексико и Централна Америка, които не са били закачани по времето на президента Барак Обама, тъй като са третирани като спазващи закона дългогодишни жители на САЩ.
БГНЕС