Американският президент Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп / Guliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп настоя, че цената на стената между САЩ и Мексико ще е по-евтина, отколкото бе публично заявено. Редица медии в страната разпространиха доклад, според който бариерата ще струва на данъкоплатците 21,6 млрд. долара.

Тръмп: Мексико се възползва от САЩ и това трябва да спре

Според MIT Technology Review харчът дори щял да надвиши 40 млрд. долара. По данни на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обаче издигането й ще отнеме повече от три години и ще е на стойност около 12-15 млрд. долара.

В дневната доза сутрешни постове в Туитър държавният глава обяснява, че е рано за прогнози, тъй като проектирането на стената не е започнало. „Точно както при програмите "F-35 Файтър Джет" и "Еър форс уан", цената ще е по-ниска“, заяви Тръмп.
 

Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата с Мексико

Броени дни след встъпването си в длъжност, президентът нареди да започне работата по изграждане на стената по протежение на 3200 километра на границата между САЩ и Мексико. Това бе и едно от предизборните му обещания в опит за ограничаване на незаконното влизане в страната.

Мексико отказва да плаща за стената на Тръмп

Президентът на Мексико е категоричен, че страната му няма да плаща за стената, както Тръмп настоява.

Тръмп припомни, че е предоговорил сделката за изтребителите F-35 на „Локхийд Мартин“, която първоначално е била „извън контрол“. Така бяха спестени 728 млн. долара, въпреки че някои от съкращенията в разходите са планирани и по-рано. Тръмп също настоя за намаляване на разходите за следващото поколение самолети „Еър форс уан“ на „Боинг“.
 
БГНЕС