Най-богатият мексиканец призова сънародниците си да не се страхуват от Тръмп
Най-богатият мексиканец призова сънародниците си да не се страхуват от Тръмп / Guliver/Getty Images

Мексиканският магнат Карлос Слим се опита да успокои сънародниците си, уверявайки ги, че новият президент на САЩ Доналд Тръмп "не е терминатор", а по-скоро хитър преговарящ, предаде ДПА.

Най-богатият човек в Мексико подчерта, че страната му е в силна позиция на фона на дипломатическия конфликт с Вашингтон, разразил се след като Тръмп обяви планове за строителство на гранична стена и настоя Мексико да плати за нея.

Преговорите ще бъдат предизвикателни, трудни. Мексико обаче е най-добрият възможен партньор за САЩ. САЩ имат нужда от мексиканските работници, каза Слим на пресконференция в мексиканския си офис.

Тръмп: Мексико се възползва от САЩ и това трябва да спре

Според милиардера Тръмп "не е терминатор, а човек, който води преговори".
Вярвам, че той е някой, който разбира добре хората, интелигентен. Вероятно провокира, за да постигне резултати, допълни магнатът.

Слим, четвъртият по богатство човек в света според класацията на сп. "Форбс", се срещна с Тръмп през декември. Мексиканецът е собственик на големия мобилен оператор Америка мовил (America Movil) и основен акционер на в. "Ню Йорк таймс".
Мексиканският президент Енрике Пеня Нието отмени планираното си посещение във Вашингтон, след като новата администрация прие редица провокативни мерки. Според Слим отмяната на визитата е била правилен ход.

Решението на Нието, който иначе губи обществена подкрепа, получи одобрение от различни партии. "Хубаво е да видя страната така обединена", отбеляза Слим.

Според него обаче гранична стена няма да реши проблема с нелегалната имиграция в САЩ. "Най-добрата гранична стана са работни места и инвестиции в Мексико", заяви той.

Източник: БТА