Пратеникът на ООН Ибрахим Гамбари се срещна с Аун Сан Су Чжи
Пратеникът на ООН Ибрахим Гамбари се срещна с Аун Сан Су Чжи / снимка: BGNES
Пратеникът на ООН в Мианма Ибрахим Гамбари се срещна в Янгон със задържаната под домашен арест водачка на бирманската опозиция Аун Сан Су Чжи, съобщиха дипломати, цитирани от световните агенции.

Срещата продължила 90 минути. Заради нея временно бил отменен домашният арест на опозиционната лидерка. Подробности за разговорите не се съобщават.

Аун Сан Су Чжи, която е лауреатка на Нобелова награда за мир, се срещна с Ибрахим Гамбари и през май 2006 г. Тогава хунтата в Мианма удължи с още една година домашния й арест, припомня ДПА.

Специалният пратеник на ООН за Мианма пристигна в Янгон снощи и веднага отпътува за град Найпидау, обявен за столица от военната хунта. Няма официална информации с кого се е срещнал там Гамбари, но според дипломати той със сигурност е разговарял с шефа на хунтата генерал Тан Шве, отбелязва Ройтерс.

След визитата в Найпидау Гамбари се върна в Янгон.

Войници и подразделения от силите за борба с безредици блокират достъпа до пагодите Шведагон и Суле в Янгон, около които през последните дни се събираха протестиращите срещу военната диктатура, добавя Асошиейтед прес

Католическата църква в Мианма нареди на духовниците и вярващите да не се включват в масовите протести, организирани от будистките монаси срещу хунтата, предаде Асошиейтед прес. Заповедта беше разлепена на входа на католическите храмове в Янгон. В Мианма има 450 000 католици, които са 1 процент от нейното население.