/ БГНЕС
Усилията за гасене на пожара, избухнал в понеделник на два танкера в района на Керченския проток край Крим, остават безрезултатни заради изтичане на втечнен газ от резервоарите. Това съобщи днес за ТАСС Азовско-Черноморският филиал на руската Морска спасителна служба, предаде агенцията.

"Сега гори само излизащият газ. Всички надстройки са изгасени. Гори на принципа на горелката - газът излиза и гори", каза събеседник на ТАСС.

Няма шансове да бъдат намерени оцелели моряци от запалилите се в Черно море кораби

Той уточни, че по последни данни танкерът "Канди" е превозвал около 2,5 хиляди тона газ. Няма точни сведения за другия танкер - "Маестро", но доколкото корабите са еднакви, може и обемът на товара да е сравним. По-рано бе съобщено, че газът на "Маестро" също е към 2 хиляди тона.

Специализиран кораб обработва конструкциите на двата плавателни съда, за да намали вероятността от експлозия.

Руски военни помагат в гасенето на двата горящи кораба в Керченския пролив

По данни на спасителите "Маестро" има крен 30 до 35 градуса към левия борд, "Канди" - 15 до 20 градуса към десния. Наклонът обаче не се увеличава, тъй като корабите "стоят един до друг и се подпират взаимно". Танкерите не потъват, корпусите им не са повредени, околната среда не е замърсена с петролни продукти, констатира службата.

Пожар избухна на кораби край Крим

На местопроизшествието се връща буксирът "Меркурий", за да издири още тела на загинали моряци. По-рано бе съобщено, че от общо 32 души на танкерите са спасени 12 и са открити мъртви 10 души. Издирват се още 10, но няма шансове да бъдат открити живи, добавя ТАСС.
БТА