Доналд Тръмп арест
Доналд Тръмп арест / БГНЕС
Голямо съдебно жури в щата Джорджия повдигна днес обвинения срещу Доналд Тръмп за опит за подмяна на резултатите от  изборите в САЩ през 2020 г., предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е четвъртият обвинителен акт повдигнат на бившия президент.

Делото, внесено в окръжния съд във Фултън от прокурор Фани Уилис, може да задълбочи проблемите с правосъдието на Тръмп, който е водещ кандидат за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г., посочва Ройтерс.

Синът на Джо Байдън може да бъде изправен пред съда

Прокурорите повдигнаха 11 обвинения срещу Тръмп и негови приближени, включително за фалшифициране на документи и рекет, извършени от организирана престъпна група.

Обвинения са повдигнати също срещу 10 сътрудници на Тръмп, включително бившите и му адвокати - Руди Джулиани и Джон Истман, и бившия началник на канцеларията на Белия дом Марк Медоуз.

Тръмп: Обвинението срещу мен е смешно и незaконно

Делото се основава на телефонен разговор от 2 януари 2021 г., в който Тръмп притиска високопоставения служител от избирателните органи на щата Джорджия, Брад Рафенспъргър, да „намери" достатъчно гласове, за да обърне изборната му загуба с незначителна разлика в щата. Рафенспъргър отказва да го направи.

Четири дни по-късно следва щурмът на Капитолия, при който разгневени поддръжници на Тръмп се опитват да осуетят утвърждаването от Конгреса на победата на Джо Байдън, припомня Ройтерс.
 
Алексей Маргоевски/БТА