Синът на президента на САЩ Джо Байдън - Хънтър, ще бъде изправен пред федерален съд по данъчни обвинения, съобщиха американски медии.

Хънтър Байдън вероятно ще бъде изправен пред съда по наказателни обвинения, след като разговорите за евентуално споразумение за признаване на вина са стигнали до задънена улица, заяви днес новоназначеният специален съветник на САЩ по случая Дейвид Уайс.

Минути по-рано главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд издигна Уайс, федералният прокурор, който се занимаваше със случая, в статут на специален съветник, което ще му даде допълнителни правомощия да продължи разследването.

Републиканците в Конгреса заплашиха с разследване за импийчмънт във връзка с недоказаните твърдения, че Байдън се е облагодетелствал от бизнес начинанията на сина си.

Синът на Байдън възнамерява да се признае за виновен по обвинения в укриване на данъци

През юни Уайс повдигна криминални обвинения срещу Хънтър Байдън за данъци и оръжие, но федерален съдия отхвърли предложеното споразумение за признаване на вина. В петък Вайс заяви в съдебно заявление, че двете страни са в задънена улица и е вероятно да се стигне до съдебен процес.

Уайс, първоначално назначен на поста прокурор на щата Делауеър от републиканския президент Доналд Тръмп, започна да разследва Хънтър Байдън през 2019 г. Беше му разрешено да остане на работа по време на управлението на Байдън.

Не е ясно дали назначението е в отговор на политическия натиск от страна на републиканците, или е сигнал за по-широко разследване на бизнес делата на Хънтър Байдън, което може да доведе до допълнителни наказателни обвинения.

Уайс ще изготви доклад, когато работата му приключи, каза Гарланд, и Министерството на правосъдието ще направи възможно най-голямата част от него публична.

"Назначаването на г-н Уайс укрепва пред американския народ ангажимента на министерството за независимост и отчетност по особено чувствителни въпроси", заяви Гарланд на пресконференция. Той не отговори на въпроси.

Гарланд заяви, че Уайс е поискал назначението по-рано през седмицата.

Републиканците обвиняват Байдън-старши, че се е облагодетелствал от бизнес начинанията на сина си в Украйна и Китай, въпреки че все още не са представили никакви доказателства за злоупотреби. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви през юли, че Камарата може да започне разследване за импийчмънт през есента.

Белият дом отхвърли тези обвинения като "безумни конспиративни теории" и заяви, че Байдън не е участвал в бизнес делата на сина си. Продължилото с години разследване, проведено от Вайс, не е открило никакви доказателства, че Хънтър е използвал политическата власт на баща си за лични облаги.
БГНЕС