/ БТА
Висш сенатор републиканец публикува документ на ФБР, в който подробно се описва твърдението, че президентът Джо Байдън и синът му са приели подкупи от украинска фирма. Чък Грасли, който е член на сенатската комисия по правосъдие, заяви: "Сега американският народ може да се запознае с този документ", предаде Би Би Си.

Разсекретеният документ представлява вътрешен доклад на ФБР от юни 2020 г., в който се излагат твърденията на чуждестранен информатор.

Няма доказателства, че Джо Байдън е получил някакви плащания от Украйна.

Високопоставени републиканци от Конгреса признаха, че твърдението не е проверено.

Докладната записка съдържа твърдение, че Хънтър Байдън е бил нает от украинската енергийна компания "Буризма" през 2013 г. като начин да получи подкрепа от баща си, който по това време е бил вицепрезидент на САЩ.

В нея се твърди също, че "Буризма" е извършила две плащания на стойност 5 млн. долара (3,9 млн. паунда) на "Биден" като част от усилията си за отстраняване на тогавашния главен прокурор на Украйна Виктор Шокин - и че има аудиозаписи на Хънтър и Джо Байдън, които подкрепят това.

Информаторът заявил пред ФБР, че е научил тези подробности по време на разговори, които е провел с главния изпълнителен директор на "Буризма" и други служители на компанията през 2015 г. или 2016 г.

Чък Грасли заяви, че публикуването на документа на ФБР е в обществен интерес.

Той и други републиканци заявиха, че ФБР смята информатора за много надежден, но в доклада се описва как информаторът е заявил, че не може да гарантира за точността на информацията, която предава.

В четвъртък Грасли публикува в Twitter копие от бележката. Той заяви, че сега гласоподавателите ще могат сами да вземат решение "без филтрацията на политици или бюрократи".

Публичното ѝ оповестяване обаче е крайно необичаен ход и може допълнително да нагнети напрежението между републиканците в Конгреса и служителите на ФБР и администрацията на Байдън.

Откакто миналата година възстановиха мнозинството си в Камарата на представителите след четиригодишен контрол на демократите, републиканците започнаха редица разследвания срещу президента Байдън и семейството му.

Твърденията, подробно описани в документа на ФБР, са подобни на тези, излъчвани през последните няколко години от политическите опоненти на Байдън, включително бившия адвокат на Тръмп Руди Джулиани, който многократно е пътувал до Украйна, за да провежда свои лични разследвания.

Обвиненията на Джулиани срещу Байдън станаха фокус на първия процес за импийчмънт на президента Тръмп през 2019 г., който се съсредоточи върху усилията на тогавашния президент да окаже натиск върху украинския президент Володимир Зеленски да обяви, че започва разследване на предполагаемите връзки на Джо Байдън с Бирма.
БГНЕС