Потоп във Виетнам взе десетки жертви (СНИМКИ)

/ БГНЕС
Най-малко 40 души са загиналите и други 22 са изчезнали в резултат на наводненията, причинени от непрекъснатите проливни дъждове в Северен и Централен Виетнам, съобщи в четвъртък Националният координационен комитет за борба с последиците от природните бедствия.

наводнения Виетнам
БГНЕС

Сред изчезналите е и журналист от държавната информационна агенция, който е бил отнесен от стихията, докато е правил репортаж в провинция Йен Бай. Според информацията централните райони Нге Ан, Тхан Хоа, Сон Ла, Хоа Бин са пострадали най-много от наводненията.

Учени прогнозират климатична катастрофа към 2100 г.

Там, повече от 1,2 хил. жилищни сгради са били наводнени и унищожени от свлачищата, а пътищата продължават да са абсолютно парализирани. Хиляди местни жители бяха принудени да напуснат домовете си, бягайки от постоянно покачващото се ниво на водата.
В някои провинции земеделските земи са под вода, електропроводите и комуникациите не функционират. Поради наводняването в близост до железопътната линия и срутването на една скална формация, движението на влаковете по трансвиетнамската железопътна линия Север-Юг също е временно прекъснато.
Виетнамският премиер Нгуен Суан Фук посети лично един от залятите райони днес. Ръководителят на виетнамското правителство изиска от местната власт да засили контрола си върху развитието на ситуацията с наводненията и незабавно да предприеме всички мерки за бързото връщане на нормалния живот към населените места, засегнати от природните стихии.
БТА