Екатерина Захариева изрази готовността на България да помогне на Хърватия за справяне с последиците от земетресенията 
Екатерина Захариева изрази готовността на България да помогне на Хърватия за справяне с последиците от земетресенията  / NOVA
В този тежък момент България е готова да застане до нашите хърватския приятели. Готови сме да окажем помощ. Поднасям своите най-искрени съболезнования и пожелавам бързо възстановяване на ранените. Това заяви вицепремиерът и министър на външнитие работи Екатерина Захариева в разговора й със своя колега от Хърватия Гордан Гърлич-Радман във връзка с опустошителното земетресение, което днес на обяд разлюля Балканите.

Епицентър е хърватският град Петриня, където се съобщава за затрупани хора и значителни материални щети. За съжаление вече е потвърдена и една жертва - дете.Трусът разлюля Хърватия в 13:20 ч. българско време, според посолството ни в Загреб той е бил с магнитуд 6.2 по Рихтер с епицентър в района на град Сисак. Властите извършват оценка на материалните щети. Земетресението е усетено също в Сърбия и Босна и Херцеговина.
 
Ваня Джеферович за земетресението: Беше много страшно, клатеше се цялата къща (ВИДЕО)

Посолството на Република България в Загреб е на разположение на всички български граждани за съдействие при нужда. Дипломатическата мисия наред с повечето сгради в хърватската столица в момента няма електрозахранване, но служителите ни са на линия и изпълняват своите задължения, съобщиха от Външно министерство.

Източник: МВнР