ИНДИЯ ВЛАК
ИНДИЯ ВЛАК / iStock/Getty Images
Индия обяви отмяна на последната транспортна връзка с Пакистан, железопътна връзка между Джодхпур в западен Раджастан и пристанищния град Карачи.

Thar Express е международен пътнически влак, управляван седмично от пакистанските железници между Карачи и Хохрапар и от жп гара „Zero Point“, пътниците преминават към Мунабао в Индия, за да се качат на Thar Link Express до Джодхпур, експлоатиран от индийските железници.

Жертви след сблъсъци в Кашмир по границата между Индия и Пакистан

Исламабад вече спря експреса Samjhauta, движещ се между Ню Делхи и Лахор, както и автобусния транспорт между Ню Делхи и Лахор.

Thar Express, след като беше въведен отново през 2006 г., беше популярен начин на пътуване сред индийците и пакистанците, отделени по време на разделението през 1947 г. Оттогава той продължаваше да не се влияе от никакви сблъсъци между двете враждуващи държави.

Пакистан струпва военна техника по границата с Индия

Напрежението между двамата ядрени съседи ескалира след решението на Индия да лиши Кашмир от специалния му статус, предоставен на бившата княжеска държава, когато през 1947 г. реши да се присъедини към Индия.

Малки детайли в големия Китай (първа част)

Индийският парламент одобри указ на президента и също така прие законодателство за разделяне на щата на две териториално администрирани територии.

Пакистан се изказа категорично срещу решението на Индия и проведе многостранна дипломатическа офанзива срещу нея. Той също отнесе въпроса към Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, който вероятно ще го разгледа в петък на „закрити консултации“.

Хиляди протестираха в Кашмир заради отмяната му на специален статут (ВИДЕО)

Кашмир, управляван от Индия, е свидетел на размирици от почти четири десетилетия, които според Ню Делхи са подбудени от Пакистан. Кашмир е кост на спора между двете страни, откакто получиха свобода от британското колониално управление през 1947 г. И двете управляват части от него, но претендират за цялостна автономност. Двамата съперници също са водили две войни за Кашмир. 
БГНЕС