Контрабанда за 400 000 евро изяде главата на посланика на Молдова в Москва
Контрабанда за 400 000 евро изяде главата на посланика на Молдова в Москва / iStock/Getty Images
Посланикът на Молдова в Русия Андрей Негута е отзован след скандал с контрабандата на анаболни стероиди в микробус на посолството, задържан на молдовско-украинската граница. Това решение беше взето в сряда на заседание на правителството на републиката, предава TACC.

"Разбира се, това решение беше следствие от случилото се, ясно е, че посланикът е отговорен за това", коментира решението премиерът Йон Kику.

Молдовският парламент оряза правомощията на президента

Той поиска ръководителя на външното министерство на Молдова Аурелиу Чокой да проведе разследване. "Вече си спечелихме слава в Европа благодарение на контрабандата чрез нашата дипломация. Спомнете си случая с незаконен трафик на цигари, в който участва един от днешните членове на парламента. Те бяха открити на молдовско-румънската граница през 2010 г., ако не се лъжа", каза премиерът.

През нощта на 6 декември пресслужбата на Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова съобщи, че автомобилът на посолството на републиката в Русия е спрян на молдовско-украинската граница при опит за износ на голяма пратка анаболни стероиди от Молдова.

На 7 декември молдовската прокуратура за борба с организираната престъпност повдигна обвинение срещу един от шофьорите на посолството, който е бил задържан.

Съобщава се, че цената на конфискуваната пратка анаболни стероиди е повече от 8 милиона леи (около 400 хиляди евро).

Задържането е станало като част от съвместна операция между Службата за информация и сигурност на Молдова и Митническата служба. Молдовските закони предвиждат за такова престъпление лишаване от свобода за срок от три до 10 години.

Източник: „Фокус“