/ iStock/Getty Images
Молдовските депутати гласуваха днес закон, орязващ правомощията на президента, въпреки протеста в столицата Кишинев, в който участваха 5000 привърженици на новоизбрания проевропейски президент Мая Санду, предаде Франс прес.

Санду ще встъпи в длъжност в края на декември и ще застане начело на малката постсъветска държава, намираща се между Украйна и Румъния, след като удържа изненадваща победа на изборите през ноември срещу проруския кандидат Игор Додон.

Новият закон, в частност, ще прехвърли контрола върху службите за сигурност от президента към парламента, което се разглежда от Санду и привържениците й като средство да се намали ролята на президента в полза на законодателния орган, контролиран от Додон.

Опозиционните парламентаристи не участваха във вота днес, скандирайки в залата: "Позор!" и "Долу мафията!", а по време на гласуването на текста избухнаха сблъсъци между депутати.

Парламентът прие и няколко други закона, включително един за предоставяне на специален статут на руския език и друг за отмяна на забраната за излъчване на новини от руски телевизионни канали.

Молдова е разделена на привърженици на сближаването с Русия и поддръжници на европейската интеграция, в частност, чрез връзките, които страната поддържа със съседна Румъния, отбелязва АФП.
БТА