Португалският президент бе преизбран още на първия тур
Португалският президент бе преизбран още на първия тур / снимка: Reuters

Португалският президент Анибал Каваку Силва бе преизбран още на произведения първи тур на президентските избори, предадоха световните агенции.

Вотът бе помрачен от една рекордно ниска избирателна активност на фона на силния отпечатък на световната икономическа криза върху Португалия - една от най-тежко засегнатите страни в еврозоната. Резултатите са удар за управляващите социалисти,
чийто кандидат остана далеч зад президента, подкрепен от основната опозиционна сила - социалдемократите.

Според официалните резултати, въз основа на гласовете от всички избирателни окръзи без един, Анибал Каваку Силва печели още на първия тур с 52,91%. Така 71-годишният президент на Португалия е преизбран за още пет години. Той няма право на трети пореден мандат на поста.

Далеч назад втори с 19,75% остава поетът Мануел Алегре, подкрепен от управляващата Социалистическа партия и от крайната левица.

За сравнение Каваку Силва спечели още на първия тур и на предишните президентски избори - през 2006 г., но с по-малка подкрепа - 50,5%. 74-годишният Алегре, който се
кандидатира за президент и преди пет години, но като независим, пък постигна тогава по-висок резултат от сегашния си - 20,7%.

Трети е председателят на португалската неправителствена организация "Международна медицинска помощ" Фернанду Нобре, чийто резултат от 14,11% бе определен като голям успех. Следва комунистът Франсишку Лопиш със 7,15%.

Избирателната активност е била едва 46,7% - на рекордно ниско равнище за периода след настъпването на демокрацията през 1974 г. При това делът на празните и
невалидните бюлетини надхвърля 6%.

Португалският президент Анибал Каваку Силва, който бе преизбран още на произведения първи тур на президентските избори, призова своите сънародници да се сплотят пред заплашващите страната нови трудности, предаде ИТАР-ТАСС.

В първото си публично обръщение след победата 71-годишният Каваку Силва, който бе подкрепен от десноцентристката опозиция, обеща да бъде президент на всички португалци без изключение.

Страната преживява много тежък момент, призна държавният глава. "Ние трябва да посрещнем тези трудности заедно", призова той. Каваку Силва подчерта, че никога не е продавал илюзии и не е обещавал нещо, което не може да изпълни.

Като главни цели през своя втори петгодишен мандат португалският президент посочи решаването на острите социални въпроси и съмненията на международните пазари в способността на страната да преодолее икономическата криза. В тази връзка той обяви за свои непосредствени приоритети борбата с достигналата рекордните 11% безработица, намаляването на националния дълг и повишаването на конкурентоспособността.

Президентът не засегна темата за възможността да свика предсрочни парламентарни избори.

Лидерът на Социалдемократическата партия, която е била оглавявана от Каваку Силва, Педру Пасуш Коелю даде да се разбере, че президентските избори не са свързани с парламентарните и няма да станат техен първи тур. Държавният глава има право да разпусне парламента, като спекулациите по този въпрос се увеличиха, предвид факта, че управляващата Социалистическа партия няма мнозинство в парламента.

Основният съперник на Каваку Силва - поетът Мануел Алегре, който бе подкрепен от социалистите и крайната левица, призна, че изборите са тежко поражение за него, и поздрави победителя. "Моята цел бе да отида на втори тур", поясни той.

На последните парламентарни избори - през 2009 г., Социалистическата партия и коалицията Ляв блок взеха заедно близо половината гласове. Резултатът на техния кандидат е най-голямото разочарование на сегашните избори, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Премиерът социалист Жозе Сократиш определи преизбирането на Каваку Силва като знак, че гласоподавателите са избрали политическата стабилност, предаде Франс прес. "Държа да потвърдя ангажимента на правителството да осигури едно лоялно сътрудничество с избрания президент", увери той.

Резултатите са определяни като удар за управляващите социалисти, които и без това са в затруднено положение, отбелязва ДПА. Президентът разкритикува икономическата политика на правителство по време на предизборната кампания. Тя премина в сянката на икономическите проблеми на Португалия, сред които един слаб растеж и голяма задлъжнялост, на фона на безпокойствата, че страната може да се нуждае от спасителен пакет от Европейския съюз и Международния валутен фонд, по примера на Гърция и Ирландия.

Правителството предприе строги мерки за бюджетни съкращения, като съкрати възнагражденията в държавния сектор с 5% и повиши данък добавена стойност в опит да понижи бюджетния дефицит от 7,3% през 2010 до 4,6% през 2011 г., както и да намали националния дълг, възлизащ на 82% от брутния вътрешен продукт (БВП). Засегнати бяха много португалци, най-вече от бедните слоеве и средната класа.

По време на своята предизборна кампания 71-годишният Каваку Силва, икономист консерватор, който бе премиер през периода 1985-1995 г., превърна опита в свой главен коз на фона на безпокойствата, предизвикани от финансовата криза, отбелязва БТА. Много уважавана фигура в Португалия, той е възприеман от мнозина като символ на стабилността и икономическата вещина. Като премиер Каваку Силва водеше сравнително успешна икономическа политика.

В Португалия, президентът е до голяма степен церемониална фигура. Той има ограничени възможности за политическо влияние, най-важната от които е правото да разпуска парламента - неговата "атомна бомба", посочва Асошиейтед прес.

Анибал Каваку Силва е преизбран за президент на Португалия за още пет години. Той няма право на трети пореден мандат на поста.