Поройни дъждове в Япония убиха петима, осем са в неизвестност
Поройни дъждове в Япония убиха петима, осем са в неизвестност / снимка: Reuters

Равносметката от поройните дъждове, които се изсипаха тази седмица в западната част на Япония, достигна петима загинали и осем души в неизвестност.

Последно спасители откриха, затиснато в дома им от паднала скала, майка и 7-годишният й син. Лекари опитали да спасят пострадалите, но в болницата жената и детето починали, заяви източник от полицията в префектурата Шимане. Другото дете на семейството, 11-годишно момиче, оцеляло в руините на къщата.

Властите в Япония продължават да издирват осем души, обявени в неизвестност в префектурите Хирошима, Гифу и Шимане, допълва БГНЕС. Силите за самоотбрана, както се нарича официално японската армия, са използвали хеликоптери и кораби, за да се притекат на помощ на населението, блокирано от придошлите води на реките.

През последните дни в отделни райони на страната се изсипаха обилни валежи. На остров Кюшу и в южните части на остров Хоншу са нарушени пътните и железопътните връзки. Разрушени са и са нанесени щети на десетки домове, уточнява БТА. Зоната на проливните дъждове продължава да се разширява на север и вече е обхванала голяма част от главния остров Хоншу. Местните власти предупреждават за продължаваща опасност от наводнения и свлачища.