Поредно убийство на чернокож от полицаи предизвика вълна от възмущение  в САЩ
Поредно убийство на чернокож от полицаи предизвика вълна от възмущение в САЩ / Guliver/Getty Images

Американското министерство на правосъдието съобщи, че започва разследване по убийството на чернокож мъж, притиснат към земята и прострелян два пъти в гърдите от двама бели полицаи пред магазин в Батон Руж - столицата на южния щат Луизиана, във вторник, предаде Ройтерс.

Убийството на 37-годишния Алтън Стърлинг е заснето на поне два видеоклипа, разпространени в социалните мрежи, и бързо предизвика вълна от възмущение от най-пресния случай на полицейска бруталност срещу афро-американци. Подобни трагични инциденти във Фъргюсън (щата Мисури), Балтимор и Ню Йорк станаха причини за масови вълнения в САЩ.

Разследват полицаи, застреляли чернокож продавач на дискове в САЩ

На видеокадрите се вижда как единият от двамата полицаи прострелва Стърлинг най-малко 4 пъти от близко разстояние, а другият изважда нещо от джоба на жертвата, докато умира. Единият клип е заснет от Абдула Муфлахи, собственик на супермаркета, пред който Стърлинг бе застрелян на паркинга. "Сърцето ми се къса. Това е възмутително, това е лудост", каза Муфлахи, който е приятел на Стърлинг и му разрешил да продава компактдискове на сергия пред магазина му. Той предал видеото на Ройтерс и казал, че полицията извадила пистолет от джоба на Стърлинг. Според свидетели обаче оръжието никога не е било в ръцете на убития и той с нищо не е заплашвал полицаите. Стърлинг се оказал на мушката на полицията, след като анонимен се обадил, че бил заплашван с оръжие от някого пред магазина.

Процес срещу полицай за убийство на чернокож в САЩ - в задънена улица

Неколкостотин души се събраха снощи на бдение близо до мястото, където Стърлинг бе застрелян. Местните власти реагираха трескаво в опит да предотвратят ескалацията на напрежението. Според Асошиейтед прес обявеното от правосъдното министерство разследване също е опит да се предотврати разрастването на протестната вълна сред правозащитни и граждански организации.

Батон Руж - столицата на щата, е с население от 229 000 души, като 54 на сто от тях са чернокожи и над 25 процента от жителите живеят в бедност според официалната статистика.

Разкриха видео с американски полицай, застрелял чернокож с 16 куршума

На случая реагира и кандидат-президентката от Демократическата партия Хилари Клинтън. Тя нарече убийството трагедия и подчерта, че доверието между полицията и гражданите, на които те служат, трябва да бъде градено отново. "Има нещо дълбоко порочно, щом толкова много американци имат причина да смятат, че нашата страна не ги смята за толкова ценни, колкото другите, заради цвета на кожата им", каза тя.

Източник: БТА