/ iStock/Getty Images
Умерено по сила земетресение разтърси югозападната част на Исландия, съобщи метеорологичната служба на страната, цитирана от ДПА. Има материални щети, но не се съобщава за пострадали.

Епицентърът на труса с магнитуд 5,4 е бил в близост до град Гриндавик, намиращ се на около 50 километра югозападно от столицата Рейкявик, а трусовете са  усетени в целия регион около полуостров Рейкянес. Земетресението, станало късно снощи, е било част от серия трусове, започнали в съботния следобед.

Стотици трусове бяха регистрирани и тази сутрин, съобщиха местните власти, приписвайки подновяването на сеизмичната активност на движението на магма под земната кора.

Земетресение с магнитуд над 7 разлюля Филипините, има загинали (СНИМКИ/ВИДЕО)

Миналата година вулкан, намиращ се в същия регион, изригва в продължение на няколко месеца. Той бе съпроводен от серия силни земетресения.

Водещият исландски вулканолог Торвалдур Тордарсон заяви пред Исландската национална служба за радио и телевизия (РУВ), че страната трябва да се подготви за силно вулканично изригване на полуостров Рейкянес. То може да се случи през следващите няколко години или дори до няколко месеца, допълни той. В района се намира главното летище на Исландия Кефлавик.
БТА