/ iStock/Getty Images
Турция, която провежда тестове с руската отбранителна система, която е закупила, предизвиква "загриженост", заяви американският държавен секретар Майк Помпео във вторник, но добави, че преговорите между Вашингтон и Анкара за разрешаване на проблема все още са в ход.

The Times: Турция започна да изпробва С-400 срещу американски F-16

Изказвайки се на пресконференция, Помпео заяви, че Съединените щати са дали ясно на Турция да разбере, че Вашингтон иска да види Анкара да се отдалечи от пълната експлоатация на системата за ПВО С-400.

Ердоган пристигна в Белия дом (СНИМКИ)

"Да, това предизвиква загриженост", каза Помпео, когато беше попитан за съобщенията, че турски военни самолети Ф-16 прелитат над столицата на страната Анкара в понеделник, за да тестват новата руска ракетна система С-400.

Ердоган към Тръмп: Невъзможно е Турция да се откаже от С-400

"Надяваме се. Все още говорим с турците, все още се опитваме да намерим пътя си по този въпрос", каза той.

Забележките на Помпео дойдоха след среща между президента Реджеп Тайип Ердоган и президента на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон, където и двамата лидери проведоха разговори за преодоляване на нарастващите различия между съюзниците в НАТО, като се започне от заплахите за санкции заради закупуването от Турция на С-400 до политиката в Сирия.
БГНЕС