Полша
Полша / БГНЕС
Полският президент Анджей Дуда ръководи официалната церемония пред Гроба на Незнайния войн във Варшава за 100-годишнината от възвръщането на полската независимост в края на Първата световна война, предаде Асошиейтед прес.
 
Десетки световни лидери се събраха в Париж, за да отбележат 100-годишнината от края на Първата световна война. Президентът Дуда, премиерът Матеуш Моравецки и други полски лидери обаче се събраха в центъра на Варшава, за да отбележат възраждането на страната.

Полша отбелязва днес 100 години от своята независимост

Полша
БГНЕС

Събралите се, облечени в националните цветове бяло и червено, изпяха националния химн под съпровода на военен оркестър. Дуда произнесе реч, в която призова страната към единство.
 
В общото шествие през столицата участваха около 200 000 души, включително представителите на властите и членове на крайнодесни организации, отбелязва АП. Президентът, премиерът и лидерът на консервативната партия "Право и справедливост" Ярослав Качински вървяха начело, с голямо знаме, носено от войници, на което бяха изписани думите "За теб, Полша". На разстояние зад тях бяха националистите, много от които носеха червени факли и национални знамена. Забелязани бяха обаче и други символи, включително знаме на крайнодесния Национален радикален лагер, който е един от водещите организатори. На знамето е изобразена стилизирана ръка, държаща меч.

100 години от края на Първата световна война: Световният политически елит се събра в Париж

Полша
БГНЕС

Имаше и знамена на Форца нуова, италианска група, чийто лидер Роберто Фиоре се самоопределя като фашист.
 
Първоначално призивът на организаторите да се използват само бяло-червените национални знамена, въздържайки се от други символи, доведе до провал на преговорите за общо шествие. Споразумение за него беше постигнато през последните дни, отбелязва АП.
 
В предишни години представители на ултранационалистически и крайнодесни организации организираха във Варшава на шествие независимостта, при което редовно ставаха сбивания, сблъсъци с полицията и с участници в контрапротести, а на шествията неведнъж бяха забелязани и неонацистки символи, припомня ТАСС. Тази година кметицата на Варшава Хана Гронкевич-Валц опита да забрани проявата, тъй като не беше уверена, че ще може да гарантира сигурността, но президентът Дуда и премиерът Моравецки подеха инициатива за общонационално шествие, като поканиха всички желаещи. След това забраната на кметицата бе отменена с решение на Варшавския окръжен съд.
БТА