Полицията унищожи мощна бомба в Северна Ирландия
Полицията унищожи мощна бомба в Северна Ирландия / снимка: БГНЕС

Полицията в Северна Ирландия обяви, че е извършила серия контролирани експлозии за обезвреждането на мощна самоделна бомба, намерена в изоставена кола южно от Белфаст, предаде Ройтерс. Устройството със 136 кг експлозив бе открито в град Касълуелън, на около 50 км от Белфаст. Организация на републикански националисти - отцепници от ИРА, пое отговорност за бомбата в обаждане по телефона до местните медии.

Полицейският началник Грег Блейн заяви, че предупреждението за бомбата било получено във вторник и по-късно същия ден бил открит изоставеният автомобил, паркиран близо до жилищни и училищни сгради. Контролираните експлозии за обезвреждането на експлозива били извършени в течение на няколко дни.

Тридесетгодишният граждански конфликт в провинцията под британско управление завърши през 1998 г. с мирно споразумение между Ирландската републиканска армия и пробританските протестантски групировки. Спорадичното насилие обаче продължава.

Въоръжени републикански националисти, отцепили се от ИРА, и пробритански лоялисти продължават да са замесени в политическо насилие и криминална дейност. В началото на годината шефът на полицията в република Ирландия заяви във в. "Айриш таймс", че републиканците отцепници представляват сериозна заплаха в Ълстър.