Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
В есе, публикувано посмъртно в сряда, почитаният бивш шеф на Федералния резерв Пол Волкър отправя ужасяващо предупреждение за възхода на „нихилистичните сили“ в ерата на президента Доналд Тръмп.

Волкър, който победи инфлацията в САЩ през 80-те години на миналия век, припомни честите атаки на Тръмп срещу американската централна банка като „въпрос на голяма тревога“ в есето, публикувано във в. „Файненшъл таймс“.

"От края на Втората световна война не сме виждали президент, който толкова открито да се стреми да диктува политика на Федералния резерв", пише Волкър.

Доналд Тръмп прикани японския бизнес да увеличи инвестициите си в САЩ

Тръмп остро критикува сегашния председател на Федералния резерв Джером Пауъл, наричайки го "неспособен" и поддържа безмилостна кампания в Туитър за по-ниски лихви.
Комитетът по политиката на Федералния резерв трябва да обяви последното си решение за лихвата по-късно в сряда и се очаква да не предприеме нищо, след като намали лихвения процент за заеми три пъти тази година.

Волкър, който почина в неделя, написа есето през септември, за да послужи като послеслов към изданието на неговата автобиография.

Шеф на Федералния резерв от 1979 до 1987 г. той призова служителите на финансовата институция и Конгреса да „поддържат способността на Федералния резерв да действа в интерес на нацията, извън партийни политически цели“.

Той предупреди и за "по-злокобни" заплахи за американската система, които са "по-зловещи", отколкото просто да се изказва недоволство от голямото правителство.

"Нихилистичните сили демонтират политики за защита на нашия въздух, вода и климат", предупреди Волкър.

"И се стремят да дискредитират стълбовете на нашата демокрация: правото на глас и честни избори, върховенство на закона, свободна преса, разделение на властите, вяра в науката и самата концепция за истината."
 
БГНЕС