Показаха последните мигове на Даяна
Показаха последните мигове на Даяна / снимки: BGNES

В съдебната зала в Лондон, където се води дознанието за смъртта на принцеса Даяна, бяха показани кадри с последните минути от живота на бившата съпруга на британския престолонаследник и на нейния приятел Доди ал Файед.

Те са направени от камерите за сигурност, монтирани в парижкия хотел „Риц”. На кадрите се вижда как двамата се шегуват и се държат за ръце малко преди да загинат в автомобилна катастрофа на 31 август 1997 г. в парижки пътен тунел. Съдебните заседатели видяха и как охраната на хотела и бодигардовете на Даяна се готвят да надхитрят събралите се отпред папараци, като използват два автомобила за заблуда, докато принцесата и нейният любовник се измъкнат през задния вход на „Риц”.

Камерите са заснели този момент и това как двойката тича към чакащия ги мерцедес, а Даяна прикрива лицето си с ръка от пристигналите фотографи. На съдебното жури беше показано и видео как шофьорът на колата Анри Пол посещава бара на хотела преди да подкара звездната двойка към смъртта им. Преди два дни съдебното разследване установи, след разпит на свидетели, че той си е поръчал два рикара – френска мастика.

Преди 10 години полицията съобщи, че Анри Пол, който също загина при инцидента, е имал алкохолно съдържание в кръвта над допустимото. Но бащата на Доди - лондонският милионер Мохамед ал Файед твърди, че пробите нарочно са били подменени и шофьорът е бил напълно трезвен. Файед смята, че синът му и принцеса Даяна са били убити от британските тайни служби. Съдебното разследване, което беше подновено в Лондон на 2 октомври, трябва да установи причините за смъртта на Даяна. Съгласно британските закони обаче, журито не може да се произнася за това кой е виновен.