Погребват Алексий II в Богоявленския събор в Москва
Погребват Алексий II в Богоявленския събор в Москва / снимка: БГНЕС

Патриархът на Москва и цяла Русия Алексий II, който почина от сърдечна недостатъчност в петък, ще бъде погребан според волята му в Богоявленския събор в столицата, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на представител на пресслужбата на Патриаршията.

Алексий II беше ръкоположен за патриарх през 1990 г. именно в тази църква. До построяването на катедралата "Христос Спасител", Богоявленският събор е бил главният действащ катедрален храм в Москва.

Погребението ще бъде във вторник, 9 декември. Решението бе взето на извънредното заседание на Светия синод и Руската православна църква.

Смоленският и калининградският митрополит Кирил е избран за местоблюстител на Московския патриаршески престол, предаде Интерфакс. Според АФР Кирил е смятан за реформатор в руската православна църква.

Американският президент Джордж Буш поднесе своите съболезнования по повод смъртта на патриарха на Москва и цяла Русия, обяви говорителката на Белия дом Дана Перино. „Президентът Буш поднася своите съболезнования на руския народ и членовете на Руската православна църква“, се казва в изявлението, разпространено от Перино. „Сърцето на президента е с общността на руските вярващи, тъй като те продължават да възстановяват богатите духовни традиции на Русия“. В изявлението се отбелязва още, че Алексий ІІ е бил патриарх по време на прехода, който е съвпаднал със съживяването на религиозните традиции след десетилетия на комунистически репресии.