Продължават опитите за спасяването на трима от петимата открити оцелели от български доброволци в Турция. Това каза за БТА Ясен Цветков, председател на сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“.

Двама от петимата открити оцелели вече са извадени изпод руините, благодарение на доброволците от асоциацията, допълни той. По думите му пострадалите са били открити в образувана от отломките кухина, а ситуацията е била изключително опасна. За другите трима, които са намерени в друга разрушена сграда, доброволците ни са поискали помощ от австрийски екипи, разполагаща с тежка техника, обясни Цветков. Все още се полагат усилия тримата оцелели да бъдат извадени, добави той. Петимата пострадали са открити сред разрушените сгради в Кахраманмараш, посочи още Цветков.

Нашите доброволци разполагат само с лека техника и подръчни средства, нямат специализирано оборудване, посочи Цветков.



"Нашите герои откриха петима оцелели!!! Операцията по изваждането им продължава и в момента!!! Само заради 1 спасен човешки живот си СТРУВА!". 

Институциите у нас свалят флага наполовина в знак на съпричастност с Турция и Сирия

Шансовете за намиране на оцелели обаче намалява все повече - не само защото след люлеенето вече са минали повече от 100 часа, а и заради много ниските температури в засегнатите райони. Броят на жертвите в Турция и Сирия надминава 20 хиляди.

На терен денонощно, работят около 100 хиляди спасители от десетки държави. Дейността им обаче е затруднена - липсва тежка техника и превозни средства, задръстванията по пътищата са огромни. Президентът Ердоган нарече земетресенията "бедствието на века".

Из под развалините в град Антакия живи бяха извадени трима души. Двама мъже и млада жена бяха измъкнати от жилищна сграда. В продължение на часове повече от 100 спасители работиха по разчистването на отломките, за да стигнат до оцелелите. И в сирийския града Азмарин се случи чудо - спасиха дете, съобщи БНТ.

В град Бесни, окръг Адъяман (Югоизточна Турция), тече спасителна операция за откриване на оцелели хора, съобщи за БТА пожарникар от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

Спасителна акция в град Бесни
БТА

Към 1 часа през нощта е получен сигнал за наличие на между трима и осем души, които са живи. Спасителите са чули сърдечен ритъм със специалните устройства, с които разполагат.

Спасителната операция се извършва от български пожарникари и полски спасители.

Спасителна акция в град Бесни
БТА

Град Бесни с население около 27 000 души е сред тежко пострадалите от разрушителните земетресения в Южна Турция.

Спасителна акция в град Бесни
БТА

Обстановката в града е много тежка. Ситуацията се усложнява и от студеното време - през нощта температурите падат до минус 8, минус 10 градуса. В града има и немалка снежна покривка.

Преди два дни турските медии цитираха жители на Бесни, които се оплакваха, че спасителите са стигнали до тях сравнително късно.

Спасителна акция в град Бесни
БТА

Десислава Пеева/БТА