Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков / БГНЕС
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, заяви, че руската страна съжалява за това, че организаторите на конкурса "Евровизия-2017" са се оказали неспособни да изпълнят собствените си правила в случая с недопускането до участие на руската представителка Юлия Самойлова, предаде ТАСС.

Песков изтъкна, че организаторите не са могли да накарат страната домакин на песенната надпревара - Украйна, да изпълни правилата, записани в съответните документи на Европейския съюз за радио и телевизия.
 
Украйна забрани достъпа в страната на руската представителка в Евровизия
 

Юлия Самойлова
БГНЕС

 На 22 март стана ясно, че Службата за безопасност на Украйна забранява за три години достъпа на Юлия Самойлова до страната. Решението бе продиктувано от участието на руската певица в концерт в Крим през лятото на 2015 година, без да е получила разрешение за това по законния ред от властите в Киев. 
 
"Евровизия" предлага безпрецедентна опция на рускинята, която Киев не допуска

След забраната "Евровизия" предложи на руската певица да участва в тазгодишния конкурс по спътникова връзка.

Руският Първи канал отказа предложението за дистанционно участие на Евровизия

Руският телевизионен Първи канал отхвърли предложението. "Ние смятаме за странно предложението за дистанционно участие на руската певица и се отказваме от него. То противоречи на самия смисъл на мероприятието", отбелязаха от медията.
 
Украйна предложи Русия да изпрати друг участник в Евровизия

След това Украйна изрази готовност вместо Юлия Самойлова да допусне до песенния конкурс "Евровизия" друг руски представител, който "няма проблеми с украинското законодателство".
 
 Украйна в лицето на президента Петро Порошенко и външния министър Павел Климкин е непоколебима в решението да не допусне Самойлова.
 
Ще санкционират ли Украйна за недопускането на Юлия Самойлова на Евровизия?
 

Евровизия Киев
БГНЕС

По-рано този месец швейцарския вестник "Блик" дори публикува материал, според който Европейският съюз за радио и телевизия може да наложи санкции срещу Украйна и временно да я отстрани от участие в конкурса "Евровизия 2017" заради ситуацията със Самойлова.
БТА