Украинският президент Петро Порошенко е непоколебим за забраната за Юлия Самойлова
Украинският президент Петро Порошенко е непоколебим за забраната за Юлия Самойлова / БГНЕС
Украинският президент Петро Порошенко отказа да преразгледа решението на Киев да забрани на руския представител да участва в тазгодишния песенен конкурс "Евровизия", независимо от заплахата на организаторите Украйна да не бъде допусната до следващи негови издания, макар да не става дума за онова през месец май, предаде Ройтерс.

Отношенията между Украйна и Русия се влошиха, откакто Русия анексира Крим през 2014 г. и след проявите на насилие от сепаратисти в Донбас.

Джамала сама признала, че песента й е политическа провокация

Антипатията между двете страни се пренесе в конкурса "Евровизия", след като представителката на Украйна Джамала спечели миналогодишното му издание с песен, в която се говори за извършеното по нареждане на Сталин депортиране на етнически татари от Кримския полуостров през Втората световна война.

След като спечели правото да бъде домакин на тазгодишния конкурс, Украйна забрани достъпа на 27-годишната руска представителка Юлия Самойлова до територията й, защото смята, че певицата е нарушила украинските закони, като е посетила Крим без да получи необходимото разрешение от Киев.

Украйна забрани достъпа в страната на руската представителка в Евровизия

Русия заяви, че решението на Украйна опетнява конкурса, докато организаторите на "Евровизия" написаха писмо до украинския премиер Володимир Гройсман, в което заплашиха да изключат Украйна от участие в бъдещи негови издания.
Изказвайки се пред репортери в Рига, Порошенко отбеляза, че Русия е предложила своя участник като преднамерена провокация.

Ще санкционират ли Украйна за недопускането на Юлия Самойлова на Евровизия?

Европейският съюз за радио и телевизия предложи възможността руски представител да участва в конкурса извън пределите на Украйна чрез сателитна връзка. Предложението бе до руския телевизионен Първи канал, който го отхвърли.

Вижте повече тук
БТА