пещера Тайланд
пещера Тайланд / Gulliver/Getty Images
Сумали полага бели цветя и се покланя пред паметника на Саман Кунан. Този водолаз почина при зрелищното спасяване на младите тайландски футболисти и треньора им, хванати в капан преди една година в пещера в Северен Тайланд, която се превърна в популярна туристическа дестинация.

През юни 2018-а: Цял футболен отбор изчезна в пещера в Тайланд (СНИМКИ)

"Трябваше да съм тук, за да го почета", каза медицинската сестра, която е дошла с двамата си синове от Чианг Май, на повече от 250 км оттам. "Той е герой на цяла една страна. Той спаси децата ни", дванадесет юноши от футболния отбор "Дивите глигани", които бяха хванати в капан повече от две седмици в наводнената пещера насред сезона на мусоните.
 

Преди международната спасителна операция, която мобилизира денонощно стотици спасители и накара милиони хора по света да стоят със затаен дъх, пещерата в планински район в северната част на страната беше спокойно място, далеч от туристическите маршрути.

Пещерата Там Луанг приемаше по 4000 посетители годишно преди премеждието на "Дивите глигани", каза стопанисващият обекта Кави Прасомпхол.

БГНЕС

Тази година "от октомври до април приехме 1,3 млн. туристи", тайландци и чужденци, с пикове от 25 000 посетители на ден през новогодишния уикенд, изрази задоволство той.
"Случилото се тук е невероятно. Проследих всичко от Австралия. Исках да видя това място със собствените си очи", каза прекарващият ваканцията си в района австралиец Джон Макгауън.Той е разочарован, че не може да влезе в пещерата, която продължава да е затворена за посещения от съображения за безопасност. "Това беше борба срещу природата. Когато всички обединят сили сме способни на големи неща", отбеляза сънародникът му Питър.

Властите имат амбицията да превърнат това място във важен регионален туристически център.

БГНЕС

Близо до паметника на Саман Кунан и входа на пещерата е отворен информационен център. В него е разположена огромна картина със заглавие "Героите", която изобразява децата, по онова време на възраст от 11 до 16 години, сред спасители под благосклонния поглед на премиера Прают Чан-оча.Тениски по 7 евро, значки, плакати, ключодържатели по 3 евро: в магазина на информационния център историята на "Дивите глигани" приема всякакви форми. А на пътя към пещерата са се появили около 250 павилиончета, които предлагат храна, дрехи и сувенири.

Герой без гражданство: Треньорът на спасените от пещерата в Тайланд момчета

Планината, в която се намира пещерата, е наречена "Спящата жена" заради продълговатата си форма, и се смята, че е обитавана от духове. Тя се превърна в синоним на късмет след успешното спасяване на юношите и там се настаниха и продавачи на билети за лотария, която е много популярна в Тайланд. "Мога да продам по 4000 билета на месец", радва се Краингкрай, който е сред първите пристигнали.

БГНЕС

От началото на дъждовния сезон през май обаче потокът от посетители попресъхна. "Някои дни изкарвам 200-300 бата (6 до 8 евро), това не покрива сумата, която плащам, за да мога да съм тук", оплаква се Сомджит. Тя е дошла от съседния град Мае Сай при границата между Тайланд и Мианма, за да продава традиционни шапки и дрехи.

Щастлив край: Всички деца и треньорът им са изведени от пещерата в Тайланд (ВИДЕО)

Пхитсавпхонг ръководи служба за пикапи, които се редуват да превозват посетителите от паркинга до входа на обекта и проявява повече оптимизъм. Този туризъм "създава работа за местните жители. Преди, местните земеделци трябваше да вземат пари назаем, за да купуват торове. Днес около 40 от тях работят на половин работен ден да превозват туристи и вече не им се налага да сключват заеми", обясни той.

Местните жители се надяват, че повторното отваряне на пещерата за посещения, което се очаква най-рано през 2020 г., и множеството планирани около "приключението на Дивите Глигани" събития, включително суперпродукция на Нетфликс, ще привлекат още повече посетители.

Вдъхновяващата история за спасяването на децата от тайландската пещера

Властите са амбицирани. Правителството отпусна 50 млн. бата (близо 1,5 млн. евро) за развиване на обекта и околностите му, каза Кави Прасомпхол. На няколко километра от там ще бъде издигнат търговски център с бутици и ресторанти, както и хотели и къмпинги.

"Нормално е хората да се опитват да изкарат пари. Трябва обаче това място да запази духовната си страна. С тези деца тук стана чудо", смята туристът от Сингапур Чеонг.
БТА