/ iStock/Getty Images
Военните сили на САЩ ще засилят разполагането и базите си, насочени към Китай и Русия, като същевременно ще поддържат сили в Близкия изток, подходящи за възпиране на Иран и екстремистките групировки. Това заяви Пентагонът в понеделник въз основа на резултатите от доклад, съобщава „А Нюз“.

Министерството на отбраната на САЩ подчерта фокуса си върху Китай като водещ съперник на страната в областта на отбраната.

Публикуваният в понеделник близо 10-месечен доклад на Пентагона предостави малко подробности за бъдещето на глобалната позиция на армията, но заяви, че администрацията на президента Джо Байдън ще взема решения, като работи със съюзниците и разглежда дългосрочните цели.

Прегледът е опит да се отдалечи от начина, по който бившият президент Доналд Тръмп вземаше важни решения, които оказваха влияние върху армията и съюзниците - често в Twitter и с малко обсъждания в собствената му администрация, което изненадваше служителите.

По време на мандата си Тръмп на няколко пъти обяви, че американските войски ще напуснат Сирия, и в един момент нареди голямо съкращение на войските от Германия, което Байдън отмени.

"Стремяхме се да възстановим информиран за стратегията, последователен процес на вземане на решения", заяви високопоставена служителка от отбраната на САЩ, която информира репортерите при условие за анонимност.

Прегледът не води до сериозни промени в разпределението на американските войски по света, каза служителката. Прегледът "насочва към допълнително сътрудничество със съюзниците и партньорите в целия регион за развитие на инициативи, които допринасят за регионалната стабилност и възпират потенциална военна агресия от страна на Китай и заплахи от страна на Северна Корея", каза тя пред репортери. Освен това той "укрепва боеспособното възпиране срещу руската агресия в Европа и дава възможност на силите на НАТО да действат по-ефективно". Служителката добави, че прегледът призовава за подобряване на военната инфраструктура на САЩ в Гуам и Австралия, но отказа да предостави подробности за други потенциални стъпки, тъй като докладът в по-голямата си част е засекретен.

"По отношение на Индо-Тихоокеанския регион малко преместваме иглата", заяви пред репортери Мара Карлин, висш служител на Пентагона.

Карлин заяви, че прегледът не разглежда въпроса дали военните могат да водят два големи конфликта едновременно, нито космическата, кибернетичната или ядрената област.

Администрацията на Байдън, подобно на Тръмп, се стреми да съсредоточи усилията си върху отдалечаване от Близкия изток и фокусиране върху противодействието на Китай. 
БГНЕС