\
\ / Thinkstockphotos
Aмериканското разузнаване очаква нови атаки от бойци на афганистанската клетка на групировката "Ислямска държава" в рамките на следващите шест месеца, съобщи заместник- началникът Пентагона Колин Кол.

„Разузнаването на САЩ вярва, че в Афганистан ИД може да да атакува след около 6-12 месеца, докато на Ал Кайда може да й отнеме година или две, за да подготви атентат“, обяви Кол по време на изслушване в Сената.

„Ислямска държава“ пое отговорност за кървавия атентат срещу джамия в Афганистан

Според високопоставен американски военен Пентагонът изхожда от факта, че ИД и Ал-Кайда възнамеряват да „възобновят външните операции“, включително срещу Съединените щати, но нито една от двете групировки няма такива способности сега.

По-рано Ислямска държава пое отговорността за експлозията в електроцентрала в Афганистан и взривяването на джамия в Кандахар.

„Ал кайда” има нов лидер

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че Москва също е загрижена за възможна терористична дейност. В същото време руските власти очакват, че талибаните, които дойдоха на власт през лятото, ще могат да се справят с екстремистите без външна подкрепа.