/ iStock/Getty Images
Той е „брилянтен и безмилостен стратег” и обещава да възроди терористичната организация
„Ал кайда” има нов лидер, известен с прякора „Мечът на отмъщението”, пише в. „Дейли мейл”.

Бившият египетски генерал Саиф ал-Адел в момента се укрива в Иран и според приближените си е „брилянтен и безмилостен стратег”, който поема контрола над терористичната организация след Айман ал-Зауахири. Той почина от естествена смърт в края на миналата година в Афганистан, припомня изданието.  

Почина лидерът на „Ал Кайда“

Сега Саиф, който е издирван от британското и американското разузнаване, възнамерява да възроди организацията и да я направи дори още по-опасна от времето, когато беше под контрола на Осама бин Ладен.

Според британски експерт по антитероризма, пожелал анонимност, „новият лидер, сравнен със Зауахири, вероятно ще бъде доста по-ефективен и дори още по-опасен от Осама”.  
 

Сайф е член на „Ал Кайда” и взима участие в нейните атаки през последните 30 години. За главата му е обявена награда от 7,5 милиона долара след нападенията над американските посолства в Найроби и Дар ес Салаам през 1998 година, при които загинаха 224 души.

Терористът ветеран беше част от звеното „Черна гвардия”, отговарящо за охраната на Осама бин Ладен в Афганистан. Добре информирани източници твърдят, че в момента целта на Саиф е да изгради близки отношения с „Ислямска държава”, Иран и талибаните в Афганистан.
nova.bg