/ БГНЕС
Европейското командване на американските въоръжени сили се нуждае от допълнителни авиационни и военноморски сили за възпиране на Русия в рамките на "Европейската отбранителна инициатива", заяви ръководителят на командването генерал Къртис Скапароти.

Според него командването е започнало да поставя бюджетни основи за осигуряване на бързо разполагане на самолети от четвърто и пето поколение, както и на бомбардировачи.

Кремъл нарече "смехотворни" американските разследвания за руско влияние върху Тръмп

"Ние искаме допълнителен морски потенциал за увеличаване на смъртността на нашите оръжия в морски аспект и за противодействие на руския потенциал по море. Това изисква подобрение на инфраструктурата," каза Скапароти.

Командирът отбеляза също, че командването работи с Министерството на отбраната за увеличаване на ротационното присъствие на разрушители с ракетни оръжия, самолетни групи и подводници.

Русия прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег

"Всичко това осигурява смъртоносна бойна сила, която ще възпре нашите опоненти и ще се противопостави на нарастващите заплахи в подводната сфера", добави генералът.

Той припомни, че бюджетът за 2019 г. призовава за разширяване на архитектурата на въздушната отбрана и противоракетната отбрана в Европа. Генералът също така каза, че има нужда от допълнителни възможности в областта на разузнаването.
БГНЕС