Патриарх Неофит
Патриарх Неофит / БГНЕС
Възстановеният след реставрация уникален български храм "Свети Стефан" край брега на Златния рог в Истанбул, известен като Желязната църква, отвори врати днес. Специална делегация пристига заедно с премиера Бойко Борисов от София, в която са включени външният министър Екатерина Захариева, Вежди Рашидов, представители на български институции, гости. Сред духовните лица са Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, а също и главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.

Прекрачихме дверите на всебългарската светиня, на Златния рог, храмът, посветен от нашите предци на Св. Стефан. Вълнението ни е още по-голямо, тъй като в днешния ден за първи път имаме възможността да видим този свят Божи дом в неговия обновен вид, достигнат днес благодарение на добросъседските ни отношения и доброплавното сътрудничество между нашите страни и нашите православни църкви“. Това заяви Негово Светейшество българският патриарх Неофит в словото си в обновения храм „Св. Стефан“ в Истанбул.
 
„Благодарим на Република Турция, която в лицето на община Истанбул ще доподкрепи сложните реставрационни дейности и направи възможното, щото в годината, когато се изпълват 120 години от издигането на този храм, той да заблести по нов начин - укрепен и величествен, в който отново да могат да се стичат за богослужение и поклонение многобройни посетители както от страната ни така и от целия свят“, каза Негово Светейшество българският патриарх.

Българската Желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул отваря врати (ВИДЕО)

Патриарх Неофит
МС, пресцентър

„Своя принос към общото дело имаше и българската държава, към която изразяваме нашата признателност в лицето на нашия премиер Бойко Борисов. Всесърдечно благодарим и на Негово Светейшество патриарх Вартоломей за подкрепата, която оказва при опазването на историческите ни светини, намиращи се под неговата юрисдикция“, посочи патриарх Неофит.
 
Прекланяме се пред дългогодишния труд на всички реставратори и строители и на всички онези, които са допринесли за успешния край на укрепването и обновлението на този свят храм. Всички те са в мислите и молитвите ни, защото извършеното от тях, е дело свято, благословено от Бога, за наша утеха и за прослава на неговото пресвято име сред човеците“, каза патриарх Неофит.

Борисов: Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир
 
Нека Бога всякога благоволи над всички нас, над нашите страни и народи и да ни подкрепя във всяко наше общо дело и честит и Благословен празник, честито обновление на историческия храм „Св. Стефан“ на живописния бряг на Златния рог. За много и благословени години, каза още патриарх Неофит.
БГНЕС