Парламентът свали парагвайския президент Фернандо Луго
Парламентът свали парагвайския президент Фернандо Луго / снимки: Reuters

Парагвайският парламент гласува импийчмънт на президента Фернандо Луго. Той е обвинен в лошо изпълнение на своите задължения, което е довело до гибелта на 17 души при сблъсъци между полицията и безимотни селяни миналата седмица.
Луго заяви по-рано пред венецуелската телевизия, че става дума за опит за държавен преврат, защото парламентаристите са организирали „политически съд” по бързата процедура. Адвокатите на държавния глава не успяха да отсрочат слушанията по импийчмънта.

Според политолозите, отстраняването на законно избрания президент ще има негативни последици за Парагвай. Те смятат, че държавите членки на Съюза на южноамериканските нации (УНАСУР) няма да признаят временните власти. Освен това могат да последват и икономически санкции. Венецуела може да спре износа на петрол, докато не бъде възстановен на власт законният президент.

Кървавите събития довели до импийчмънта се разиграха на 15 юни. Стотици безимотни селяни, които незаконно се бяха настанили на частна територия, намираща се на 380 км от парагвайската столица, устроиха засада на полицията. По решение на съда служителите на реда трябваше да ги изселят от незаконно заетите земи. В резултат на сблъсъците загинаха шестима полицаи и 11 селяни, над 100 души бяха ранени.

Парламентът свали парагвайския президент Фернандо Луго
netinfo


Президентските пълномощия до следващите избори (април 2013 г.) ще се изпълняват от вицепрезидента Федерико Франко. Той принадлежи към втората политическа сила в страната - дясноцентристката Истинска либерално-радикална партия, допълва БГНЕС.

Избирането на бившия католически епископ Фернандо Луго за президент откри нова страница в историята на Парагвай, където в течение на 60 години на власт беше партията „Колорадо”. През този период страната преживя диктатурата на генерал Алфредо Стреснер, който с желязна ръка управляваше от 1954 до 1989 г.