/ БТА
Папа Франциск разкритикува състоянието на демокрацията и "популистите" по време на кратко посещение в Триест, Италия.

"Демокрацията в света днес не е в добро здраве", каза Франциск по време на реч, с която закри национално католическо събитие.

Без да назовава държави, папата предупреди за "идеологическите изкушения и популистите".

"Идеологиите съблазняват, но те карат да се отречеш от себе си", каза той.

Преди изборите за Европейски парламент миналия месец епископите в няколко държави също предупредиха за възхода на популизма и национализма, като крайно десните партии вече държат юздите на властта в Италия, Унгария и Нидерландия.

Франциск също така призова хората "да се отдалечат от поляризациите, които обедняват", и нанесе удар по "саморефериращата се власт".

След Венеция през април и Верона през май, полудневното пътуване до Триест, град с 200 000 жители на Адриатическо море, който граничи със Словения, бе третото в рамките на Италия през тази година за 87-годишния понтифик, който през последните години страда от все повече здравословни проблеми.

След пътуването до френския град Марсилия през септември 2023 г. аржентинският йезуит се е ограничил до вътрешни пътувания.

Но той планира да прекара почти две седмици в Азия през септември, като посети Индонезия, Сингапур и островите Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор.

Посещението на папата трябва да завърши с литургия на главния площад в града, преди той да отпътува за Ватикан в ранния следобед. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС