Папа Франциск
Папа Франциск / БГНЕС
Папа Франциск сравни здравните работници, починали в пандемията от COVID-19, с войници, загинали на фронта, предаде Франс прес. "Лекарите, медицинските сестри, свещениците, монахините, които починаха, борейки се с пандемията от коронавируса, са като военните, загинали на фронта, жертвали живота си заради любовта", каза папата пред италианската телевизия РАИ Уно.

Той направи това изявление по телефона в емисия, посветена на Разпети петък и нарече починалите в пандемията здравни работници "разпънати на кръста на историята".

"Чувствам се близък до божия народ, преди всичко до онези, които страдат най-много, до жертвите на пандемията, на болката по света", добави папата. Той говори също и за надеждата, която не заличава болката, но и не разочарова хората.

За католическата църква вчера беше Разпети петък (ВИДЕО/СНИМКИ)

Снощи на светлината на факли духовният глава на 1,3 милиарда католици по света измина и Пътя на кръста, но ритуалът се състоя в редуциран формат на площад Свети Петър, до който достъпът беше забранен от полицията. Папата бе придружен в това начинание от група от петима затворници от затвор в Падуа и от група от петима медици от Ватикана.

От 1964 г. Пътят на кръста в присъствието на папата протичаше и с хиляди богомолци и се провеждаше около зрелищно осветения Колизей в Рим.

Малко преди да извърви Пътя на кръста, папата изслуша внимателно в празната базилика Свети Петър във Ватикана проповедта на ватиканския проповедник Раниеро Канталамеса, който заяви, че коронавирусът напомня на всички нас, че сме смъртни и че военната мощ и технологиите не са достатъчни, за да спасят хората, предаде Асошиейтед прес.

Папата отслужи меса за Велики четвъртък в празната базилика „Свети Петър“

Канталамеса заяви, че вирусът е разрушил бариери и разграничения на расова, национална, религиозна основа, както и различията между богатите и могъщите и останалите. Той добави, че след края на пандемията, отдалечаването и отдръпването е нещото, от което хората ще трябва да се страхуват най-много.

По време на религиозната служба за Разпети петък папата обикновено не говори, а говори ватиканският проповедник. На литургията присъстват обичайно кардинали, епископи и около 10 000 поклонници, докато вчера бройката им беше сведена до минимум, допълва Ройтерс. Папата спази ритуала и в даден момент в знак на смирено преклонение пред Бог, падна по очи на пода и остана така няколко минути в почти пустата базилика, допълват агенциите.
БТА