Папа Франциск обеща приятелство към всички религии
Папа Франциск обеща приятелство към всички религии / снимка: Reuters

Католическата църква уважава всички останали религии, това заяви папа Франциск, гарантирайки, че твърдо ще следва пътя на предшествениците, съобщи Франс прес.

"Католическата църква съзнава важността на приятелството и уважението между мъжете и жените от различни религиогиозни традиции", заяви Негово Светейшество на среща във Ватикана с представители на други християнски общности и други вероизповедания. Светият отец приветства пратениците на източните католически църкви, на православните и на протестантските западни Църкви, изтъквайки "единството между всички хора, вярващи в Христос" и необходимостта от "предано сътрудничество" между всички християнски Църкви.

На срещата присъстваха представители на еврейската, мюсюлманската, будистката, джайнистката, сикхската общности.

Междувременно стана ясно, че по време на интронизацията във вторник в първите редове, наред с лидерите от цял свят, като личен гост на папата е бил и един картонеро - събирач на боклук от Буенос Айрес, съобщава БНТ.

"Имах честта да пътувам с делегацията, а после папа Франциск искаше да бъдем в привилегированата зона, където щеше да е семейството му, защото и ние се чувстваме като негово семейство, бедни работници, които се борят за правата на бедните", сподели Серхио Санчес.

Санчес е член на Движението на отхвърлените работници, обединение на събирачите на хартия. Познава папата от пет години, когато като кардинал Берголио той единствен подкрепил борбата им за достойнство и продължил редовно да ги посещава.