Папа Бенедикт Шестнайсети отслужи тържествена Великденска литургия
Папа Бенедикт Шестнайсети отслужи тържествена Великденска литургия / netinfo

Главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт Шестнайсети отслужи тържествена Великденска литургия в базиликата "Свети Петър" във Ватикана, предадоха световните агенции.

В литургията си папата припомни, че възкресението на Исус е показало, че любовта е по-силна от смъртта и от злото. Главата на Римокатолическата църква отбеляза, че възкресението на сина божи е вдъхнало надежда на човечеството, дори и в най-тежките му мигове.

Папата се помоли Господ да слезе в мрака и бездната на съвремието и да поведе за ръка онези, които очакват той да ги отведе до светлината.

По време на службата базиликата за кратко беше обхваната от мрак, в който блещукаха само пламъците на свещите на богомолците. После осветлението беше запалено внезапно, като тази постановка символизираше мрака, обхванал света след смъртта на Христос и светлината, окъпала планетата след неговото възкресение.

В края на церемонията папата кръсти две деца и шест жени от Китай, Куба, Камерун, Япония и Италия, приели християнската вяра.

Днес в 10,30 ч. местно време /8,30 ч. по Гринуич/ папата ще отслужи втора Великденска литургия на площада пред базиликата "Свети Петър". На обед местно време /10 ч. по Гринуич/ той ще произнесе традиционното послание благословия "Урби ет орби" /към Града и света/, което ще се предава от 108 телевизии в 67 държави.