/ iStock/Getty Images
Сцени на паника бяха предизвикани вчера на израелско летище, след като семейство от САЩ се появи там с неизбухнала артилерийска граната. Чужденците я намерили на Голанските възвишения и смятали да я запазят като сувенир, предаде Асошиейтед прес.

Видеоклипове, разпространени онлайн, показаха как пътници търсят къде да се прикрият, бягат и крещят в салона за заминаващи на международното летище „Бен Гурион“.

Летищните власти съобщиха, че служители по сигурността са задействали сигнал за тревога, когато открили неизбухналата граната. Най-малко един човек е пострадал, когато се опитал да бяга по конвейерната лента.

Летището се върнало към обичаен режим, след като гранатата била безопасно отстранена, а семейството било освободено след разпит.

Израел завладя Голанските възвишения от Сирия през войната от 1967 г. В района се водиха ожесточени сражения и по време на арабско-израелска война 6 години по-късно. Зони, в които се знае, че са останали неизбухнали муниции, са ясно обозначени и оградени.

Израел анексира стратегическото плато през 1981 г. и днес то е голяма туристическа забележителност със своите винарски изби, маршрути за пешеходни преходи и малък ски курорт, отбелязва АП.
БТА