/ iStock/Getty images
Австралийката Ерин Патерсън бе обвинена в убийството на трима души чрез отравяне с гъби. Тя също е обвинена в опит да убие бившия си партньор четири пъти, се казва в съдебни документи, цитирани от BBC.

49-годишната Ерин Патерсън беше обвинена в три убийства и пет в опит за убийство в четвъртък.

Обвиненията в убийството са свързани със семеен обяд, който тя организира през юли в дома си в град Леонгата, Виктория.

Г-жа Патерсън продължава да твърди, че е невинна.

Тя се яви за кратко в съда в петък, където делото й беше отложено до 3 май, за да се даде време на прокурорите да анализират компютърното оборудване, иззето от дома й по време на полицейски обиск. Тя не е подала молба за освобождаване под гаранция.

Полицията твърди, че г-жа Патерсън се е опитала да убие отчуждения си съпруг Саймън Патерсън три пъти между ноември 2021 г. и септември 2022 г.

Предполагаемият четвърти опит е бил в деня, в който тя сервира обяд с говеждо Уелингтън на родителите му Гейл и Дон Патерсън, леля Хедър Уилкинсън и нейния съпруг Иън Уилкинсън. Саймън Патерсън не присъства на вечерята.

Ерин Патерсън каза, че е направила ястието, използвайки смес от гъби, закупени от супермаркет, и сушени гъби, закупени от азиатска бакалия месеци по-рано.

И четиримата нейни гости по-късно са били откарани в болница със сигнал, че са се разболели тежко, казва полицията.

В рамките на дни двойката Патерсън, и двамата на 70 години, и г-жа Уилкинсън, на 66, починали. 68-годишният Уилкинсън бил откаран в болница в критично състояние, но по-късно се възстановил.

Полицията казва, че смята, че четиримата са яли смъртоносни гъби - които са силно смъртоносни.

Г-жа Патерсън беше обявена за заподозряна, след като тя и двете й деца се появили невредими след обяда.

Но тя твърди, че никога не е имала намерение да отрови гостите си и казва, че самата тя е била откарана в болница след хранене и са й дадени лекарства за предпазване от увреждане на черния дроб.

„Сега съм съсипана от мисълта, че тези гъби може да са допринесли за болестта, от която страдат моите близки“, написа тя в изявление през август.

Полицията подчерта сложността на случая, описвайки го като трагедия, която може да "отекне с години напред".

„Не мога да се сетя за друго разследване, което да е генерирало такова ниво на медиен и обществен интерес, не само тук във Виктория, но и на национално и международно ниво“, каза инспекторът от отдел „Убийства“ Дийн Томас в четвъртък.