Откриха паметник на жертвите от полет 447 на Ер Франс
Откриха паметник на жертвите от полет 447 на Ер Франс / снимка: Reuters

В присъствието на десетки роднини в Рио де Жанейро бе открит паметник на жертвите при катастрофата на самолет на френската авиокомпания "Ер Франс" край бреговете на Бразилия на 1 юни, предаде АП.

Всички 228 души на борда загинаха, когато самолет "Еърбъс А-330", изпълняващ полет 447 - от Рио де Жанейро до Париж, падна в Атлантическия океан, на около 3200 километра северно от Рио де Жанейро. Причината за катастрофата все още не е изяснена, но разследването се е съсредоточило върху възможен дефект в датчик за скорост.

Паметникът бе открит на фона на критиките от страна на роднините на загиналите срещу "Ер Франс", че не е отговорила на въпросите им и не е изплатила обещаните от нея компенсации, пише БТА. "Не искаме церемонии", лаконичен бе Нелсон Мариню - президент на Асоциацията на семействата на бразилските жертви, който е загубил при катастрофата своя син. Той съобщи, че роднините на загиналите бразилци все още не са получили своите обезщетения, и допълни, че паметникът е трябвало да бъде по-близо до мястото на падането на самолета.

От "Ер Франс" заявиха в публикувано в четвъртък комюнике, че паметникът в Рио де Жанейро е бил построен по искане на 75% от семействата, с които компанията се е свързала. Текстът обаче не уточнява колко семейства са били попитани.

Френският държавен секретар за сътрудничеството Ален Жоаянде, който присъства на церемонията, съобщи, че френското правителство ще разследва дали роднините на жертвите са получили компенсации и дали семействата на загиналите, които не са френски граждани, получават същото отношение.