Аржентинската полиция конфискува близо 400 кг. кокаин от сграда на руското посолство в Буенос Айрес и арестува членове на банда за разпространение на наркотици, съобщи министърът по сигурността на Аржентина.

Патрисия Булрич каза на пресконференция, че наркотиците, открити в прилежаща на посолството сграда, са с цена на черно от около 50 млн. евро.

„Банда наркопрестъпници се опитваше да използва дипломатическата куриерска служба на руското посолство” и да прати дрогата в Европа, каза министърът.

Кокаин в кашони с банани по погрешка попадна в берлински магазини

Булрич съобщи още, че руската и аржентинската полиция са решили да проведат съвместна операция, след като през декември 2016 руският посланик ги информирал за намерени в посолството наркотици.
 
„Кокаинът беше заменен с брашно, а уреди за наблюдение бяха поставени, за да се наблюдава доставката” на 16 плика с дрога, каза министър Булрич.
Операцията е довела до арест на петима заподозрени – двама в Аржентина и двама в Русия.

Испанската полиция извади от водата 900 килограма кокаин

Наркотикът, който бил „много чист”, бил предназначен за Русия и вероятно за Германия, където живее организаторът на мрежата за доставка. „Смятаме, че германската полиция ще го арестува”, каза Булрич.

Руски агенти по сигурността са идвали три пъти в Аржентина, за да помагат на разследването, което е отнело повече от година.

Един от двамата арестувани в Аржентина е натурализиран руснак, който е бил полицай в Буенос Айрес.

Разследващите смятат, че кокаинът е внесен от Колумбия или Перу.